Дніпро в 2019-му: Новий міст, спір Філатова із Зеленським та фестивалі сучасного мистецтва

Минулий рік став для Дніпра результативним: на набережній з'явився сучасний сквер, вулицями тепер їздять нові тролейбуси та автобуси, а дві частини міста з'єднує відремонтована переправа

Нинішній рік підходить до кінця, а значить, час згадати, що добре він приніс Дніпру. Серед досягнень, якими місто може похвалитися: відкритий на набережній сквер "Прибережний", відремонтований Новий міст, прокладений на житловий масив Сонячний тролейбусний маршрут, а також музичні та фестивалі сучасного мистецтва. Видання “Дніпро.Коментарі" розповідає, чим місто жило протягом 2019-го.

Новий міст і Володимир Зеленський

Повноцінного запуску переправи, що з'єднує праву і ліву частини Дніпра, городяни чекали два роки. Весь цей час дніпрянам доводилося стояти в довгих пробках, а також добиратися з одного берега на інший в об'їзд. За словами мера міста Бориса Філатова, затримка пов'язана з роботою недобросовісних підрядників.

Прискорив ремонт президент України Володимир Зеленський, який в липні відвідав Дніпро з робочим візитом. Крім іншого, він проінспектував переправу і уклав з Борисом Філатовим парі, за умовами якого ремонт Нового мосту потрібно було закінчити до 14 вересня (до Деня міста) — тоді б переправу приїхав відкривати сам президент. А от якщо б зробити це у термін не вдалося — міському голові довелося б написати заяву про звільнення.

У підсумку поштовх, який зробив Володимир Зеленський, дозволив підрядникам закінчити роботи навіть раніше встановленого часу. За два місяці робітники повністю переробили частина мосту, що веде з лівого на правий берег, а також провели косметичний ремонт протилежного боку переправи.

picture

Сквер "Прибережний"

На день міста міська влада подарувала місцевим жителям сквер "Прибережний". Знаходиться він на березі Дніпра, на вулиці Набережній Перемоги. На площі в 3,8 га розмістили кілька локацій для дорослих і дітей, встановили фонтани, лавки, постелили газон і гранітну тротуарну плитку.

Крім того, у сквері є аудіовізуальне шоу, яке на протилежний берег річки транслює різні сюжети. Примітно, що обладнання, яке використовується для шоу, раніше стояло на нью-йоркському хмарочосі Empire State Building.

picture

Тролейбуси, новий маршрут і автобуси

Ще один подарунок, який городяни отримали на день міста — оновлений тролейбусний маршрут, який з'єднує центр і житловий масив Сокіл. Тепер через Новий міст щодня курсують чотири тролейбуса, обладнані кондиціонерами.

Однак оновлюються в Дніпрі не тільки тролейбуси, але і маршрутки. З серпня цього року міський автопарк поповнився 75-ю автобусами великої місткості. При цьому до кінця 2019-го в Дніпро, за словами заступника міського голови Михайла Лисенка, приїде ще 27 автобусів. А до 2021 року весь автопарк буде складатися тільки з таких машин.

picture

BezViz і GogolFest

Не обійшли стороною городяни в цьому році і масові заходи. Крім інших, в Дніпрі вперше відбувся міжнародний музичний фестиваль BezViz. На захід з'їхалися популярні музиканти не тільки з різних куточків України, але й з усього світу. Так, в рамках триденного фестивалю на сцені, встановленій на Монастирському острові, виступили Vivienne Mort, Kadebostany, Lordi і Crazy Town.

Крім музичного, в Дніпрі відбувся фестиваль сучасного мистецтва GogolFest. Організаторам дійсно вдалося здивувати городян. Для них обладнали локації в самих незвичайних місцях міста: наприклад, в недобудованій станції метро або на кіностудії. Протягом трьох днів у Дніпрі показували опери PRO dni PRO і Iyov режисера Владислава Троїцького, спектаклі і виставки.

В цілому, кожна з локацій привернула чимало городян: вони не забували фотографуватися на фоні незвичайних арт-об'єктів і жваво обговорювати побачене.

picture

Раніше портал "Дніпро.Коментарі" писав, що в наступному році Дніпро побореться за титул "Культурної столиці України" і 25 млн гривень.

Фото: М. Журавель, Дніпро.Коментарі

Джерело: Дніпро.Коментарі



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися