Дніпро в 2019-му: Новий міст, спір Філатова із Зеленським та фестивалі сучасного мистецтва

Минулий рік став для Дніпра результативним: на набережній з'явився сучасний сквер, вулицями тепер їздять нові тролейбуси та автобуси, а дві частини міста з'єднує відремонтована переправа

Нинішній рік підходить до кінця, а значить, час згадати, що добре він приніс Дніпру. Серед досягнень, якими місто може похвалитися: відкритий на набережній сквер "Прибережний", відремонтований Новий міст, прокладений на житловий масив Сонячний тролейбусний маршрут, а також музичні та фестивалі сучасного мистецтва. Видання “Дніпро.Коментарі" розповідає, чим місто жило протягом 2019-го.

Новий міст і Володимир Зеленський

Повноцінного запуску переправи, що з'єднує праву і ліву частини Дніпра, городяни чекали два роки. Весь цей час дніпрянам доводилося стояти в довгих пробках, а також добиратися з одного берега на інший в об'їзд. За словами мера міста Бориса Філатова, затримка пов'язана з роботою недобросовісних підрядників.

Прискорив ремонт президент України Володимир Зеленський, який в липні відвідав Дніпро з робочим візитом. Крім іншого, він проінспектував переправу і уклав з Борисом Філатовим парі, за умовами якого ремонт Нового мосту потрібно було закінчити до 14 вересня (до Деня міста) — тоді б переправу приїхав відкривати сам президент. А от якщо б зробити це у термін не вдалося — міському голові довелося б написати заяву про звільнення.

У підсумку поштовх, який зробив Володимир Зеленський, дозволив підрядникам закінчити роботи навіть раніше встановленого часу. За два місяці робітники повністю переробили частина мосту, що веде з лівого на правий берег, а також провели косметичний ремонт протилежного боку переправи.


Сквер "Прибережний"

На день міста міська влада подарувала місцевим жителям сквер "Прибережний". Знаходиться він на березі Дніпра, на вулиці Набережній Перемоги. На площі в 3,8 га розмістили кілька локацій для дорослих і дітей, встановили фонтани, лавки, постелили газон і гранітну тротуарну плитку.

Крім того, у сквері є аудіовізуальне шоу, яке на протилежний берег річки транслює різні сюжети. Примітно, що обладнання, яке використовується для шоу, раніше стояло на нью-йоркському хмарочосі Empire State Building.


Тролейбуси, новий маршрут і автобуси

Ще один подарунок, який городяни отримали на день міста — оновлений тролейбусний маршрут, який з'єднує центр і житловий масив Сокіл. Тепер через Новий міст щодня курсують чотири тролейбуса, обладнані кондиціонерами.

Однак оновлюються в Дніпрі не тільки тролейбуси, але і маршрутки. З серпня цього року міський автопарк поповнився 75-ю автобусами великої місткості. При цьому до кінця 2019-го в Дніпро, за словами заступника міського голови Михайла Лисенка, приїде ще 27 автобусів. А до 2021 року весь автопарк буде складатися тільки з таких машин.


BezViz і GogolFest

Не обійшли стороною городяни в цьому році і масові заходи. Крім інших, в Дніпрі вперше відбувся міжнародний музичний фестиваль BezViz. На захід з'їхалися популярні музиканти не тільки з різних куточків України, але й з усього світу. Так, в рамках триденного фестивалю на сцені, встановленій на Монастирському острові, виступили Vivienne Mort, Kadebostany, Lordi і Crazy Town.

Крім музичного, в Дніпрі відбувся фестиваль сучасного мистецтва GogolFest. Організаторам дійсно вдалося здивувати городян. Для них обладнали локації в самих незвичайних місцях міста: наприклад, в недобудованій станції метро або на кіностудії. Протягом трьох днів у Дніпрі показували опери PRO dni PRO і Iyov режисера Владислава Троїцького, спектаклі і виставки.

В цілому, кожна з локацій привернула чимало городян: вони не забували фотографуватися на фоні незвичайних арт-об'єктів і жваво обговорювати побачене.


Раніше портал "Дніпро.Коментарі" писав, що в наступному році Дніпро побореться за титул "Культурної столиці України" і 25 млн гривень.

Фото: М. Журавель, Дніпро.Коментарі

Джерело: Дніпро.Коментарі

Читайте также