Філатов, Краснов, Риженко або Вілкул: хто стане мером Дніпра

У Дніпрі за крісло міського голови розгорнулася неабияка боротьба. «Коментарі» розбиралися, які шанси у кожного з кандидатів

Дніпро - місто, яке завжди був важливим для країни і грало величезну роль в її економічному та політичному житті. Тому не дивно, що сьогодні вибори міського голови привертають таку велику увагу. Більш того, виборчий процес в місті призвів до того, що один з вітчизняних соціологів зголосився укласти парі на мільйон гривень.  

Від кандидата до перемоги - два тури

За даними Центральної виборчої комісії (ЦВК) для того, щоб 25 жовтня поборотися за крісло міського голови Дніпра зареєструвалися 17 кандидатів, серед яких є представники регіональних та всеукраїнських партій, а також самовисуванці. Але реальні шанси поборотися за перемогу мають лише кілька людей.

Чинний мер Дніпра Борис Філатов, незважаючи на досить неоднозначну репутацію, яку отримав за час каденції, ніколи не приховував своїх амбіцій. Ще навесні 2017 року в інтерв'ю виданню Gazeta.ua Філатов заяви, що обов'язково піде на другий термін і першим зареєструвався як кандидат ще 17 вересня.

Другим кандидатом, у чиїй участі на майбутніх виборах ніхто не сумнівався, є депутат, колишній секретар Дніпровської міськради, Загід Краснов. Уродженець Дагестану приїхав в тоді ще в Дніпропетровськ на навчання і залишився жити в місті, ставши одним з найбільш заможних місцевих бізнесменів (до речі, поряд з дружиною, яка теж займається бізнесом) і помітним місцевим політиком. Хоча міський рівень Краснов давно переріс, але всі його спроби вийти на національний рівень провалилися. Він чотири рази балотувався до Верховної Ради, але кожен раз невдало. Також програшем закінчувалися для нього і спроби стати мером міста, яке стало рідним для нього. Правда, на виборах 2015-го він зумів стати третім, підтвердивши серйозну підтримку городян. На вибори 25 жовтня він йде від власної політичної партії "Громадська сила", яка представлена, головним чином, в Дніпропетровській області та "виросла" з однойменної громадської організації.

Не став відмовчуватися і основний конкурент Бориса Філатова на виборах 2015-го, колишній віце-прем'єр України і кандидат у президенти України Олександр Вілкул. У серпні політик заявив, що Блок "Українська перспектива", названий в "честь" однойменного благодійного фонду Вілкула, візьме участь в місцевих виборах, що мало на увазі участь його самого в мерських виборах. У підсумку все так і сталося.

Деякою інтригою стало прізвище кандидата від партії влади "Слуга народу". Влітку на це місце "сватали" народного депутата від політсили Максима Бужанського і головного лікаря Дніпровської обласної лікарні ім. Мечникова Сергія Риженка. Зрештою, саме останній 24 вересня був зареєстрований як кандидат від президентської партії.

Інші провідні на національному рівні політичні партії - "Європейська солідарність" і "Опозиційна платформа - За життя" - відправили на вибори волонтера і екс-народного депутата України Тетяну Ричкова (ЄС) й депутата міськради, екс-заступника голови управління корпоративних прав Дніпровського міськради Сергія Нікітіна (ОПЗЖ).

Втім, якщо вірити передвиборчим рейтингам, фаворитами виборів мера в Дніпрі залишаються регіональні політики, які роблять ставку на місцевий електорат, а не на підтримку впливових в країні політичних сил.

Філатов проти Краснова або Вілкула: другий тур неминучий

У серпні, напередодні старту виборів, з'явилися перші передвиборчі рейтинги дніпровських політиків, які могли б стати кандидатами в мери міста.

12 серпня соціологічна компанія SOCIS оголосила результати соціологічного дослідження, згідно з яким найбільший рейтинг в Дніпрі, 35,3%, мав чинний міський голова Борис Філатов. Слідом за ним йшли Олександр Вілкул з 12,4% та Загід Краснов з 12% електоральної підтримки.


Разом з тим, за версією Центру суспільного розвитку "Інтеракція", Філатов, Вілкул і Краснов є лідерами по антирейтингу серед жителів Дніпра - 41,2%, 25,3 і 16,2% відповідно.

У тому ж серпні соціологічна група "Рейтинг" за підсумками свого соцопитування показала більш впевнену підтримку чинного мера Бориса Філатова жителями Дніпра - 48,5%. Олександра Вілкула були готові підтримати 14,9%, Загіда Краснова - 13,4% і Сергія Риженка - 7%. При цьому градоначальник переміг би у другому турі будь-якого свого конкурента.

Вересневі і жовтневі опитування продемонстрували прямо протилежну картину.

Так, дані соціологічного опитування, проведеного організацією "Социс", показують, що за Бориса Філатова готові віддати голоси 54,1% городян, тим самим принісши йому перемогу вже в першому турі. Його найближчий суперник Олександр Вілкул набирає лише 13,8% підтримки, а Загід Краснов - 12%.

У той же час дані соціологічного дослідження, яке провів Центр громадського розвитку "Інтер-акція" на замовлення Інституту публічної політики та консалтингу "Інпол" віддають перше місце і 32,1% підтримки Загіда Краснова. Потім йдуть Борис Філатов - 30,3%, Серж Риженко - 10,1%, Олександр Вілкул - 9,3%. У другому турі Філатова перемагає Загід Краснов. Будучи впевненим в результатах опитування, керівник "Інполіта" Сергій Биков навіть запропонував колегам мільйонне парі.

Що стосується антирейтингів кандидатів, той же "Социс" дає діючому меру антирейтинг в 30,5%, а "Інтер-акція" - 51,7%, 45,9% - у Вілкула і лише 10,3% антирейтингу у Загіда Краснова.

Варто відзначити, що діяльність нинішнього градоначальника і справді вельми неоднозначна: традиційне хамство, авторитаризм і самопіар, на який бюджет витрачає десятки мільйонів гривень щорічно (55 млн грн з початку 2018 го до осені 2019 го року). До того ж Дніпро завоював славу одного з найбільш корупційних міст країни.

З іншого боку, хоча Загід Краснов і має стабільну підтримку городян, він постійно терпить невдачі в своїх політичних починаннях, які по амбіціях йдуть далі крісла депутата міськради. Та й яке приписують йому ЗМІ кримінальне минуле: "бригадира" в ОПГ "Мухтара" в Дніпропетровську, а потім і самостійного кримінального авторитета, додає політику антирейтинг, хоча зовсім не відлякує виборців.

Олександр Вілкул також має стабільну підтримку жителів Дніпра, але його кращі політичні роки явно пройшли, і чи вистачить у нього сил на другий потужний кидок - ще питання.

На думку політолога Віктора Пащенка, висловлену в інтерв'ю Gazeta.ua, Дніпро неминуче чекає другий тур, оскільки такі кандидати як Краснов, Риженко і Вілкул наберуть не менше ніж по 10% кожен. Щось дістанеться і іншим.

"Перемогти в першому турі Філатову не вдасться. Але він зробить це у другому. Тільки через якогось збігу обставин Філатов не стане мером. І це накладає відбиток на кампанію. Менше уваги до виборів. Менше підйому", - резюмує Пащенко.

Вибори по-дніпровськи: підпали, нашатир, дебати

Про те, що насправді позиції градоначальника не такі сильні, як показують деякі опитування, каже передвиборча боротьба, що розгорілася в Дніпрі, часом виходить за рамки цивілізованих правил гри.

В ході виборчої кампанії нинішній мер Борис Філатов активно зустрічався з жителями міста. 8 жовтня під час однієї із зустрічей в Чечелівське районі кілька чоловіків спробували зірвати збори і кинули в градоначальника пляшечку з нашатирем.

Сам Філатов на своїй сторінці в Facebook у властивій йому грубої манері звинуватив в організації, що сталося свого колишнього бізнес-партнера Ігоря Коломойського, оскільки на зустрічі "випадково" опинилася знімальна група телеканалу "1 + 1", який належить олігарху.

16 жовтня про підпал виборчої намети однієї з політичних сил заявив заступник начальника Головного управління Нацполіціі в Дніпропетровській області Володимир Богоніс. Хоча сам він не назвав партію, яка постраждала від цих дій, в той же день Олександр Вілкул повідомив, що в двох районах Дніпра радикали напали з ножами і газовими балончиками на волонтерів Блоку Вілкула "Українська перспектива".

Загід Краснов назвав "напад" на Бориса Філатова піаром і шоу. Він зажадав припинити подібні дії, закликав мера "перестати ховатися за чужими спинами" і викликав його на відкриті дебати, пообіцявши "сказати в очі все, що він про нього думає". Мер публічний виклик на дебати поки ігнорує і навіть ніяк не прокоментував його на своїй сторінці в соцмережах. Можливо, він збирає слова для відповіді, а може просто впевнений в собі. Наскільки це виправдано - покаже 25 жовтня.

Нагадаємо, портал "Коментарі" і рейтингова платформа RATINGS: Comments.UA раді представити серію опитувань, в рамках яких ми з'ясовуємо, кому українці прямо зараз готові довірити посади мерів найбільших міст країни. У Дніпрі кілька великих гравців вийшли на старт передвиборної кампанії, і ми дізналися, за кого готові голосувати місцеві жителі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Миша

26 листопада 2020, 21:23

Тест

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися