Вибори у Дніпрі: чи зможе кандидат від «Слуги народу» обійти чинного градоначальника Бориса Філатова

Експерти оцінили шанси на перемогу на виборах мера Дніпра кандидата від «Слуги народу»

Президент України Володимир Зеленський і партія "Слуга народу" висунули кандидатом на посаду міського голови Дніпра Сергія Риженка - головного лікаря Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова, депутата Дніпропетровської облради від "Блоку Петра Порошенка" (БПП). Експерти оцінили для порталу "Коментарі" це рішення і шанси "Слуги народу" у сутичці з чинним мером Дніпра Борисом Філатовим.

Вибори у Дніпрі: тактика "Слуги народу"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко вважає, що партія "Слуга народу" (СН) дотримується простої тактики - висувати завідомо непрохідних кандидатів, щоб завуалювати свої домовленості з діючими мерами.

"Це стосується і Києва, де висунута непрохідна Ірина Верещук. І Дніпра, де зроблена ставка на Сергія Риженка. Те ж саме ми побачимо у Львові, Харкові, Одесі. Усюди будуть висунуті кандидати, які навряд чи стануть мерами, - говорить експерт. - При цьому з боку "Слуги народу" буде здійснюватися неформальна підтримка діючих мерів. А вони, згідно кулуарним домовленостям, повинні будуть потім створити у міськрадах коаліцію за участю своїх партій і "Слуги народу", або зробити представників Зе-команди секретарями міськрад".

Питання в тому, зазначає Костянтин Бондаренко, чи дотримаються мери домовленостей, та чи не кинуть "слуг" після того, як зміцнять своє становище.

Вибори у Дніпрі: кадровий голод

Політичний аналітик Павло Нусс запевняє: "Зеленський і його квазі-партія відчуває дикий кадровий голод. У них немає виходу, крім як підкуповувати або переманювати людей на свою сторону, які з тієї чи іншої причини колись опинилися в регіональних командах "БПП". Є окрема категорія професійних флюгерів і пристосуванців, які завжди готові надати чинній владі свої послуги. Так було і буде ... На жаль, це політична ментальність ".

Павло Нусс нагадує, що до приходу Зеленського і "слуг народу" владою в Україні були "БПП" і "Народний фронт". І тоді Сергій Риженко активно підтримував президента Петра Порошенка і його політичну силу.

"Тепер владою стали Зеленський і СН. І, по всій видимості, Риженко змушений підтримати, і навіть кандідіровать від цієї політичної сили. Не виключаю і зовнішній вплив на прийняття ним такого рішення. Але якщо це все-таки зрада, тоді це вже проблема не "БПП", а Зеленського ", - вважає аналітик.

Він також зазначає, що Зеленський і його вертикаль за вказівкою Коломойського перешкоджали і продовжують перешкоджати Філатову балотуватися в мери Дніпра.

"Тому, з огляду на його опозиційність і професіоналізм, з моїх надійних каналів мені відомо, що партія "Європейська солідарність" планує підтримати кандидатуру Філатова, - каже Павло Нусс. - Хотів би додати ще одну важливу деталь. Єдиним позитивним моментом вважаю той факт, що Зеленський не розглянув у якості кандидата від "Слуг народу" на пост Дніпровського міського голови, відвертого україноненависника Максима Бужанського. Це говорить про те, що Бужанського в керівництві партії Зеленського вважають токсичним".

Вибори у Дніпрі: багато політиків і мало лікарів

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова зазначає, що в цій історії найбільше шкода лікарню Мечникова.

"У нас багато безглуздих політиків - і мало тямущих лікарів. Риженко - хороший лікар. І дуже дивно з боку можновладців ризикувати цим, особливо в період епідемії", - пояснює експерт.

Тетяна Лупова підкреслює, що є реальна можливість не тільки не перемогти на виборах, а й втратити лікарню.

"Адже на два місяці Сергію Риженко фактично доведеться усунутися від виконання обов'язків головлікаря. Якщо він планує серйозно включитися в передвиборну боротьбу. Мені здається, що ризики не співмірні. Країні потрібніше Риженко головлікар, ніж Риженко кандидат в мери. До того ж, я не думаю, що у нього вийде обійти Філатова", - резюмує політексперт.

Раніше "Коментарі" писали, що в Дніпропетровській області призначили нового керівника Національної поліції в регіоні. Ним став полковник поліції Анатолій Щадило, який раніше обіймав посаду тимчасово виконуючого обов'язки начальника ГУНП в Дніпропетровській області.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися