У Дніпропетровський області під час ремонту дороги виявили монети часів Золотої Орди

Будівництво решетилівської траси на Дніпропетровщині перетворилося на розкопки унікальних археологічних знахідок

На Дніпропетровщині під час будівництва решетилівської траси знайшли унікальні пам’ятки давнини, передає обласна держадміністрація.

Унікальні археологічні пам’ятки ХХХІ століття до н.е. – ХV століття н.е. виявили на Петриківщині під час будівництва траси національного значення Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка.

Повідомляється, що перед дорожніми роботами спочатку територію оглядають археологи. Цьогоріч проведені розкопки на 7-кілометровій ділянці траси Н-31, яку будують наразі. Так, археологи працювали на 5 ділянках – біля сіл Гречане та Проточі Петриківського району.

Серед знахідок –рідкісні срібні монети часів хана Тохтамиша періоду Золотої Орди, скіфські наконечники стріл із бронзи, кремневі наконечники для списів, виточені найдавнішими мешканцями Подніпров’я.

"За один сезон ми віднайшли 7 бронзових виробів. У той час як за весь період незалежності України таких пам’яток було зо 20 – якщо врахувати дослідження, що проводилися в різних регіонах держави, – розповів начальник дніпровської експедиції науково-дослідного центру "Охоронна археологічна служба України" Інституту археології НАН Дмитро Тесленко. – Переважна більшість нинішніх знахідок – побутового призначення. Це і скребачки для вичинки шкір, і бронзові шила. А ще – вироби із кераміки додержавного періоду та середньовічні амфори".

Як повідомлялося, у Дніпрі волонтери облаштували парк на набережній: з'явилося відео.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися