В Україну з США повернули картину українського художника: "Івана Грозного" чекає реставрація та презентація в Дніпрі

Картина "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниной", написана художником Михайлом Паніним, довгий час вважалася знищеної, проте весь цей час вона перебувала в приватному будинку в США. Два роки тому полотно за п'ять тисяч доларів виставили на аукціон, після чого про нього заговорили на батьківщині

На початку січня в Україну повернули картину дніпровського художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниной". Полотно, яке розміром перевершує людський зріст, було написано 109 років тому як дипломна робота. Згодом "Івана Грозного" вивезли з Дніпропетровського художнього музею німці під час окупації міста у 1941-1943 роках. В Україну предмет мистецтва повернувся тільки в 2020-му і відразу привернув увагу не лише мистецтвознавців, але й громадськості. Незабаром картина пройде процес реставрації. Журналіст видання “Дніпро.Коментарі" дізнався, чим примітна картина і коли вона приїде в Дніпро.

Так, картина "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниной" була написана в 1911 році, коли Михайло Панін навчався в Академії мистецтв в Петербурзі. Її розмір — 215 на 285 сантиметрів. Згодом полотно потрапило в Дніпропетровський художній музей. До речі, в музеї картина була представлена в числі перших експонатів, з яких відкрилася експозиція "Катеринославська місцева художня галерея". Саме ж полотно зображує сцену виїзду Івана Грозного з кремлівських воріт у лютому 1565 року.

“Ця робота була представлена в якості картин історичного жанру. Особистість Михайла Паніна дуже важлива для історії образотворчого мистецтва нашого регіону. Бо Михайло Панін був першим директором Дніпропетровського художнього училища, яке він очолював з 1935 по 1958 роки. Картина "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниной" — його дипломна робота, за яку він отримав малу золоту медаль. Ця робота є важливою для вивчення історичного жанру", — розповідає директор Дніпропетровського художнього музею Тетяна Шапаренко.

Після того, як картина була вивезена з нашого міста під час окупації, її довгий час вважали знищеною. Проте з 1980 року полотно знаходилося в США. Власне, "Іван Грозний" потрапив у сім'ю Трейсі — вони купили будинок, в якому пізніше виявив полотно.

Процес повернення картини в Україну тривав два роки. Пов'язано це з довгою підготовкою і передачею документів аукціонному будинку, у якому був представлений лот. До речі, представлений він був за значні 5 тисяч доларів. Ще якийсь час зайняв процес узгодження документації на повернення "Івана Грозного".

“У листопаді 2017 року на електронну пошту Дніпропетровського художнього музею надійшов лист від аукціонного будинку Potomack Company. Нам написала директор аукціону. Вона звернулася з питанням, що ми знаємо про цю роботу. Нам знадобилося кілька днів, щоб підняти архівну документацію і з'ясувати, що це музейний експонат. Буквально за кілька годин до початку аукціону, я зупинила його за допомогою електронного листа. Ще півроку ми збирали документи і передавали їх представників аукціонного будинку", — розповідає Тетяна Шапаренко.

Повернення картини на батьківщину взяли участь ФБР, Державний департамент США, посольство України в США, а також Міністерство культури, молоді та спорту України.

До 19 січня полотно буде перебувати в "Мистецькому арсеналі" у Києві. Після чого його відправлять на реставрацію. В ході відновлювальних робіт експерти замінять підрамник, а також позбудуться від тріщин барвистого шару.

У Дніпро ж картина приїде в кінці березня. У нашому місті її презентують у Дніпропетровському художньому музеї. Вхід на презентацію для городян обіцяють зробити безкоштовним.

Раніше портал "Дніпро.Коментарі" писав, що жмешканці Дніпропетровської області, які тимчасово знаходяться без роботи, тепер можуть приєднатися до освітнього проекту від Державної служби зайнятості (ДСЗ).

Фото: прес-служба Дніпропетровського історичного музею



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися