«Чому нас?»: у Дніпрі показали документальну стрічку про трагічне дитинство під час війни

«Кожну українську дитину так чи інакше травмувала війна. Цей фільм про це». У Дніпрі показали документальну стрічку «WHY US?»

У Дніпрі відбувся показ документальної стрічки "WHY US?". Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Дніпровської міської ради.

Фільм розповідає трагічні історії українських дітей, які постраждали через повномасштабне вторгнення рф. Зокрема, згадується історія 4-річного Саші Яхна із Сухолуччя, який загинув під час евакуації. За його пошуками у березні 2022-го стежила вся країна. Про трагедію розповідає мама Сашка.

Фільм зняла британська режисерка Марія Спрінгіс, яка  народилася в Дніпрі. Каже: стрічка розрахована насамперед на світову аудиторію. Саме тому вона створена англійською мовою.

"Британія дуже багато уваги приділяє ментальному здоров’ю саме дітей. Ми розуміємо, що українські діти всі травмовані так чи інакше — незалежно від того, виїхали вони за кордон чи ні. Наприклад, у фільмі є дитина, яка виїхала, але каже, що це (виїхати) був не її вибір і вона хоче додому. Тож ми хочемо порушити цю проблему, аби Британія, інші країни це побачили та допомогли Україні на психологічному фронті.  Моя місія саме в цьому, максимально допомогти дітям, адже вони — наше майбутнє", — розповіла Марія Спрінгіс, режисерка фільму "WHY US?".

Пані Євгенія — вимушена переселенка з Луганська. Покинула рідний дім ще в 2014-му. Каже, прийшла на фільм, бо ця тема їй болить, хоче знати та пам'ятати про злочини рф проти України.

"Ця тема дуже болить, адже розумію, що трагічних історій просто безліч і таких фільмів буде ще дуже багато. Нам потрібно це дивитись, про це пам’ятати. Навіть якщо важко", — каже глядачка Євгенія.

Вхід на показ був вільним. Потрібно було лише попередньо заповнити електронну реєстрацію.

"Цей перегляд, авжеж, не буде приємним. Те, що ми побачимо в цій стрічці, — жахливість нашого сьогодення. Але ми повинні це бачити, аби пам'ятати, аби не забувати, як війна росії проти України руйнує життя наших дітей. Увесь світ має це бачити!" — зазначила у вступному слові заступниця міського голови, директорка департаменту гуманітарної політики міської ради Ксенія Сушко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Дніпряни можуть власноруч випустити кажанів у природу: подробиці

Урочистий випуск врятованих кажанів – це щорічний захід, який Український центр реабілітації рукокрилих проводить вже 12 рік поспіль. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію центру.

"Цієї зими ми допомогли рекордній кількість рукокрилих – це понад 6 тисяч тварин. У Фельдман Екопарк ми випустимо 3 тисячі кажанів – це тварини, які були врятовані саме у Харкові. Решту рукокрилих ми повернемо до міст з яких привезли та випустимо їх там", – зазначають у Центрі.

У Зеленому Гаї (Дніпропетровська область), Запоріжжі, Кривому Розі випуск врятованих кажанів до їхнього природного середовища відбудеться 30 березня.

Читайте також: Забирають у людей та віддають на потреби ЗСУ: що робиться на Дніпропетровщині 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися